RÓLUNK

Az Árvay Miska Baranta 2oo8. Október 18-án alakult meg Rimaszombatban, a Bástya Egyesület működési keretei között, mint annak külön szakosztálya, egy csapatalakító szeminárium alkalmából. Elsők között a Felföldön.

A Bástya Egyesület tagjai segítették a FBSZ megalakulását, amelyet 2oo8 december 12-én bejedzett a Szlovák Köztársaság Belügyminisztériuma. 2oo8-tól 2o14-januárjáig a Felföldi Baranta Szövetség kötelékében működött az Árvay Miska Baranta. Számos fellépés,bemutató, szeminárium, viadal és verseny van már a csapat mögött, a Kurultajon is jelen voltak tagjaink. Részt vettünk az Almás pusztai Baranta Völgy kezdeti kialakításában, csapatunk s baráti társaságunk, Egyesületünk tagjai sokat dolgoztak a hely lakhatóvá tételében, rendbetételében. Vukics Ferenctől, a Baranta megalapítójától s tanítványaitól sokat tanultunk, elsősorban Kopecsni Gábortól, a FBSZ elnökétől.

2o14 januárjában  a rimaszombati baranta csapat megújult, annak tagjainak zöme kivált a FBSZ kötelékéből s immáron Árvay Miska Szabad Baranta néven tevékenykedik, töretlen lendülettel, heti edzésekkel, mintegy tizennégy taggal-gyermekekkel, felnőttekkel egyaránt.

A csapat bejelentkezett az Országos Baranta Szövetség kötelékébe, Magyarországon. A tornaljai Bolok Baranta tagjai is jártak már nálunk, s a  Terpák László által vezetett edzéseken  okulhattak , gyakorolhattak tagjaink. Ez év februárjában már részt vettünk a Balassi Kupán Budapesten, amelyet az Országos Baranta Szövetség rendezett. A rimaszombati Református Gimnáziumban már felléptek tagjaink, s kis újonc barantásaink szorgalmas gyakorlásának eredményeként tíz fővel már képviseltettük magunkat, egy kedves meghívásnak eleget téve a III. Ózd-Hodoscsépányi tanyanyitón, áprilisban, lovas barátainknál, a Hazatérők lovas egyesületnél. Ez volt a megújhodott csapat első fellépése.

Az Almás pusztai Vörös-Keka tanyán, az Árvay Miska Szabad Baranta pusztáján első pusztai összpontosításunkat is megtartottuk március végén, a Napéjegyenlőség napját követő hétvégén.

Húsvét előestéjén pedig vendégül láttuk a budapesti Zrínyi Baranta öt tagját, akik Német Zoltán, az  Országos Baranta Szövetség alelnöke vezetésével érkeztek Rimaszombatba. Két napos edzést, szemináriumot tartottak tagjainknak, mely összpontosítás igen jól sikerült, a jelenlévő tizenöt fő igen sok ismeretet elsajátított a Baranta harcművészetéből, amiért nevezetteknek hálával tartozunk. Máskor is várjuk őket tanyánkra, városunkba. Köszönet a szablyákért, sisakokért a Zrínyiseknek, amelyeket ajándékul adtak nekünk-igazi, önzetlen, magyar lélekhez méltó cselekedet volt.

Örvendetes, hogy igen sok az egészen fiatal tagjaink között, s több szülő is bekapcsolódik a barantás életbe.