VIII. BALASSI KUPA

Balassi Kupa – Nyílt Baranta Szablyavívó verseny  –  2015. február 21.  RimaszombatFelvidék

« 2 A 6 »

Tompa Mihály Magyar Tannyelvű Alapiskola Novomesky u. 2070, Nyugat lakótelep Web: www.zstompu.edupage.sk

verseny házigazdájaÁrvay Miska Baranta csapat (RS) TársszervőiOrszágos Baranta Szövetség (HUN) Tompa Mihály Magyar Tannyelvű Alapiskola (RS)

Előnevezési határidő: 2015. február 15.

verseny nevezési díja előnevezettek esetén: 7 EUR, helyszíni nevezés esetén 10 EUR. Az előnevezést ide kell elküldenienzohun@gmail.com

helyszíni regisztráció időpontja és a nevezési díj befizetése a helyszínen 2015. február 21-én 8 és 9 óra között. A regisztrációra a 18 éve alatti versenyzők a kitöltött felelősségvállalási nyilatkozatot hozzák magukkal.

 Versenykiírás letöltése PDF-ben

 Jelentkezési lap

 Felelősségvállalási 18 év felett és 18 év alatt

verseny története: A Balassi Alapítvány kuratóriumának egyik vezetőjeaz akkor a Magyar Rádiónál és a Magyar Nemzetnél dolgozó Molnár Pál újságíró-szerkesztő találkozottVukics Ferenccel (mindketten a Szent György Lovagrend tagjai), aki Makovecz Imrével közösen a Balassi Bálint-emlékkard irodalmi díj eredményein felbuzdulvamegpróbáltak magyar szervezeteket meggyőzni arrólhogy a Bálint napján, (február 14.-én) minél több olyan rendezvény kerüljön megszervezésreamely BalassiBálint emlékét ápolja. 2006 óta Bálint-napi Balassi-fesztivál elnevezéssel szerte Európában irodalmi estekre kerül sor e naphoz kapcsolódóan: a legnagyobb részvétel évében 39helyszínen – Lisszabontól Székelyudvarhelyig – idézték fel Balassi költészetétTöbbnyire a magyar nyelvterületen kapcsolódnak be a Balassi-fesztiválba. Az Országos Baranta Szövetség a Balassi (BalassaKupa Országos Szablyavívó Verseny megrendezésében állapodott meg a szervezőkkelIdézet az alapítóokiratból: “ Az Országos Baranta Szövetség kötelezi magáthogy minden év február 14.-én – illetve az ahhoz legközelebbi munkaszüneti napon – megrendezi aBalassi (BalassaKupa Országos Szablyavívó Versenyt. A szövetség kidolgozza a verseny szabályrendszerétbiztosítja díjazását, a rendezés költségeit éskijelöli a verseny helyszínét. A szervezők a verseny eredményét országos fórumokon közzéteszik.”

verseny célja: A rendezvény a történelmi magyar harci testkultúrára épülő hagyományos magyar harcművészeti stílus keretén belül létrehozott szabadvívó rendszer gyakorlatijellegű továbbfejlesztését célozza meg szakmai találkozó és verseny formájábanahol eldöntésre kerül a „Balassi Kupa győztese” cím. A Baranta versenyekalkalmazott szabályai szerint a valódi harc és a magyarságra jellemző belső tartás minél pontosabb modellezésével és felelevenítésével fel kívánja mérni az egyesközösségek és versenyzők felkészültségének szintjét.

verseny alaprendeltetése: A rendezők feladatahogy a Kárpát-medencében a Baranta Hagyományos Magyar Harcművészettel (Baranta stílussalfoglalkozó sportegyesületekegyesületek,szakosztályokcsapatok felnőtt férfi és női tagjai a rendszerezett hagyományos magyar harcművészet (Barantaspeciálisan magyar szabadvívó harci képességeitegymás között felmérjék. A verseny nyílt jelleggel kerül lebonyolításra. A versenyen a Baranta stílus magyarországi képviselői mellett erdélyifelvidékivajdaságikárpátaljai és egyébmagyar közösségek Baranta egyesületeihagyományőrző csapatok tagjai is részt vesznek.

verseny formája: Egyéni verseny.

meghirdetett versenyszám: szablyavívás gyakorló fegyverrel (polifoam borítású gyakorló szabadvívó szablya)

meghirdetett kategóriák (korosztályoknál csak az év számít): Öskü – 17 év feletti férfiak (és nők) Menyét – 13 év és a feletti lányok Kese – 17 év és az alatti férfiak Csikó 1. – 11-13 év közötti gyerekek Csikó 2. – 8-10 év közötti gyerekek

versenybírókat biztosítja: Baranta Hagyományos Magyar Harcművészetek Országos Szövetsége. A küzdelmek a versenykiírás előírásai alapján kerülnek lebonyolításra.

verseny díjazása: Az egyéni verseny győzteseinek kupa, 1-3 helyezettjeinekéremoklevél, 4-7 helyezettjeinek oklevélAz Öskü kategória győzteséhez kerül a “Balassi kupavándorserlege“, melyet a jövő évi IX. Balassi kupáig tarthat magánál.

verseny lefolyásának rendje: A versenyzők 4-8 fős csoportokban küzdenek, a csoportból továbbjutók pedig egyenes kieséses rendszerben. (A versenyszám lebonyolításának pontos menete ajelentkezők létszámától függően alakul.)

versenyen csak felelősségvállalási nyilatkozat aláírásával lehet részt venni! 18 év alatti versenyzők esetén szülő/gondviselő írja alá. A csapatvezetők figyeljenekodahogy ezt a versenyre mindenki hozzá magával!

verseny levezető elnökeVukics Ferenc Vezető bíróNémeth Zoltán HázigazdaVörös Attila

biztosítás: A helyszínen a szervezők egészségügyi felügyeletet biztosítanak.

Az öltözet: Baranta hagyományos öltözetBaranta sportöltözetnépviseletMindenki rendelkezzen 2-3 m hosszú széles textil övvel!

gyakorlónap (febr. 20. péntekprogramja HelyszínTompa Mihály Református Gimnázium tornaterme 18.00-20.00 Edzési és gyakorlási lehetőség 20.00-21.00 Vívás stratégiák – szakmai képzés és gyakorlat (Litkei Máté) 21.00-22.00 Edzési és gyakorlási lehetőség

versenynap (febr. 21. szombatprogramja: HelyszínTompa Mihály Magyar Tannyelvű Alapiskola 07.00 A versenyterület berendezésének kezdete 08.00 Regisztráció kezdete 08.30 A versenybírók eligazítása és technikai értekezlet 09.00 Nevezések lezárása 09.00 A csapatok felvonulása. A verseny megnyitója /Beszéd/ 09.30 A versengések népi szertartása /napköszöntés– közös ének-versenyzőkbírók fogadalma/ 09.45 Közös táncos bemelegítés és önálló bemelegítés 10.00 Küzdelmek 18.00 Ünnepélyes eredményhirdetés 20.00 Helyszín elhagyása

Természetesen kísérőketedzőketcsapatvezetőketérdeklődőketcsaládtagokat mindenki hozhat magával. (a belépés díjtalan)

TOVÁBBI RENDELKEZÉSEK: Az a versenyzőaki a megnyitóra – közös fogadalomtétel idejére nem érkezik meg, / az előzetesen időben történt nevezés ellenérenem vehet részt a versenyen!

Az a versenyzőaki nem vesz részt a díjkiosztó ünnepségen /kivétel sérülésvagy a főbíró által elfogadott indok/, annak eredményeit törlik és sem az egyénisempedig a csapatverseny végeredményébe nem számítanak az elért pontjai. A versenylapon a ”verseny közben visszalépett” bejegyzéssel kell illetniEllenfeleinekpontszámai nem kerülnek változtatásra.

szabad vívás gyakorló (polifoam borítású szablyafegyverrel történik. A versenyszám lebonyolításának menete a jelentkezők létszámától függően alakul. Apárbaj alapfegyvere a szablyavédőeszköze a vívósisak, a kesztyű és a bármilyen anyagból készült alkarvédő. A fegyvert a rendezőbizottság, a védőeszközöket a rendezőbizottság és a részvevő felek biztosítjáktehát aki teheti az hozza magával saját eszközeit (elsősorbanfejvédőket) a verseny könnyebb lebonyolítása érdekében. A gyakorló fegyverzet szemüregbe való behatolása ellen mindenki saját védőfelszerelést is használhat.Ennek hiányában a rendezőbizottság által biztosított eszközt köteles használni!

A szabályokról röviden: – A verseny szabályainak alakításában a sebzési értékek megállapítása mellett a technikai felkészítés célzott elvárásai és az imitációs eszközrendszer fejlettsége is szerepet játszott. – az ádámcsutka, nemi szerv támadása tilos, kizáráshoz vezethet (ha a védekező mozzanat következtében a védő fél fegyverével, kezével tesz olyan mozdulatot, ahol a támadó fegyvere tilos területet ér és az ellenfél jelentősen nem sérült meg, akkor a küzdelem tovább folytatódhat) – a párbaj 5 pontig tart – a váll és az újak közötti terület, valamint a láb találata 1 pont – a fej találat 3 pont – a mellkas, has, hát találata 2 pontot ér – az újak, a kézfej és kéz alkar, felkar találata esetén a találatot elszenvedő köteles a másik kezébe átvenni a fegyvert (tehát a megvágott kezet nem használhatja többet a küzdelem közben). Baranta alapelv a kétkezes képességek kialakítása! – mindkét kéz tiszta találata esetén az ellenfél nyert. – kézfejvédő, alkarvédő és fejvédő használata megengedett, de azok is találati felületnek minősülnek. – együttes találat esetén pont nem jár – a töredékmásodpercekkel korábban bevitt találat együttesnek minősül (a találat pillanatában a másik fél csapása már megkezdődött) – csak az ellenfél fegyverének teljes kizárásával elért ún. “tiszta” találat ér pontot – 5 folyamatosan elért együttes találat esetén a küzdelem pontállása lesz a végeredmény. Amennyiben ez döntetlen, úgy döntő tiszta találatig megy a küzdelem. Az együttes találatok számolása minden pontot érő akció után nullázódik. – a támadások ereje nincs korlátozva, de a gyors pillanatszerű reakciók amúgy sem teszik lehetővé a teljes erőből történő támadást, mivel az időveszteséget okoz. A versenyeknél az ún. ” fél erő ” alkalmazása a leginkább célravezető. A versenyzőknek rendelkezni kell olyan fájdalom-tűrőképességgel és sportemberi magatartással, amely nem vezet sportszerűtlenséghez – A találatokat elsősorban a versenyzők értékelik, vitás esetekben a küzdelmi bíró dönt. A küzdelmi szabályok betartásáért a küzdelmi bíró felelős. – A versenyzők a találatokat (és annak helyét) kötelesek bemutatni a küzdelmet vezető bírónak. -tilos a menekülés, intést von maga után (menekülés: 10 méternél nagyobb távolság egyirányú hátráló megtétele, az irányváltó kimozgások, elfordulások nem tartoznak ebbe a kategóriába) – a verseny lebonyolítása, vagy a küzdelmek során felmerülő vitás esetekben a vezető bíró hoz végső döntést.

Szállás

Tompa Mihály Református Gimnázium Kollégiuma Daxner utca 42. 979 01 Rimaszombat Tel: +421475633578 www.tmrg.sk

Ár: 8 EUR / fő /éjszaka

A előnevezéssel együtt a szállás igényt (névre szólóan) is le kell adni. A szállás kapacitása 48 fő, a bejövő igényeket sorrendben kezeljük. Amennyiben a szállás betelik, egy hotelben tudunk elhelyezést biztosítani 10 EUR/fő áron.

Étkezés

Február 21-én van lehetőség meleg ebéd elfogyasztására 3,5 EUR/fő. Az előnevezésben ezt is jelezni kell. a többi étkezésről (reggeli-vacsora) mindenki maga gondoskodik.

Szervezők

Verseny szakmai kérdései, nevezések, indulás feltételei: Németh Zoltán, Tel.: +36-30/235-2512, enzohun@gmail.com Szállás, étkezés, helyszíni programok: Vörös Attila, Tel: +421-949094180, gyepufarkas@gmail.com

Jó felkészülést kíván az Országos Baranta Szövetség és az Árvay Miska Baranta csapat.

Vélemény, hozzászólás?